Vårt gemensamma nät

Vårt gemensamma nät

Det kan vara lätt att glömma bort vårt gemensamma nät. Funktioner, organisationer, utrustning, strukturer…

Organisationer beskrivs ofta som pyramider eller tabeller med ett fåtal ”viktiga” roller med underliggande ”tjänstemän” och ”arbetare”. De som planerar och koordinerar organisationens övergripande rörelser arbetar förstås närmare ägarna och deras beslut, men besluten minskar inte i värde ju längre ut i grenarna de ska manifesteras. Varje liten kvist är lika viktig för att kunna fånga och binda goda möjligheter till verksamhetens förmåga att leva och växa.

Många blandar ihop rollen som de klivit in i, med sin egen identitet. De tittar i organisationsschemat och tror sig vara över- eller understående. Men att utföra en syssla i utbyte mot högre eller lägre lön är ju inte att bli någon annan.

Vi är alla olika, men hänger ihop. Ofta är det svårt att se hur, men om vi gör sådant vi är bra på och trivs med, sprids positiva verkningar. En regndroppe som landar på ett löv är helt enkelt en droppe vatten, oavsett om den är medveten om det eller ej. Den är och förblir värdefull.

När jag satt på en terrass i Spanien i våras, första kvällen den resan, tänkte jag på hur många roller som krävts för att göra min vistelse där möjlig.

Några har lyckats utveckla teorier för flygplan, tåg och bilar och andra har kunnat bygga dem. Det i sin tur har krävt bra lärare.

Andra har konstruerat och bearbetat material och motorer för dessa. Det krävs minst en pilot/förare, ett biljett- och bokningssystem med tryckta eller elektroniska biljetter.

Det krävs personal som jobbar med bokning, incheckning, säkerhetskontroller, bagagehantering, bakning, matlagning, servering, livsmedelstransporter, kök och toaletter med rörsystem, toalettstädare med rullvagnar, borstar, rengöringsmedel och papper.

Det krävs servetter, matlådor, vatten, ugnar, elektricitet och diesel, konstruktion och montering av rör, maskiner och apparater, en flygplatsterminal och landningsbanor, anslutningsbussar med förare och stolar som är okej att sitta på, textilier, luftsystem, pumpar och fläktar, trafikljusplanering och asfaltsläggare, fönstermått, översättningsbyråer, tidtabeller och … ja, listan skulle faktiskt kunna rulla i evighet.

Det tål att tänkas på, tycker jag.

Dela detta:
Kommentarer är stängda.